2021-01-08 10:45:50• hírek • Bede Emőke

A Google szerint még mindig nem jövünk-megyünk annyit, mint a pandémia előtt

Az aranyosmeggyesi Lónyai-kastélynál sem tolonganak most a látogatók.
Az aranyosmeggyesi Lónyai-kastélynál sem tolonganak most a látogatók.

A Google néhány nappal ezelőtt ismét frissítette 131 országra kiterjedő jelentését a lakosság megváltozott mobilitási szokásairól, melynek köszönhetően százalékos formában is nyomon követhető, hogy az egyes országokban milyen hatással voltak a hétköznapi életre a különféle szigorítások.

Az amerikai cég a beszámoló elkészítéséhez több milliónyi olyan felhasználó helymeghatározási adatait gyűjtötte be és dolgozta fel, aki ehhez hozzájárult – vagy legalábbis nem kapcsolta ki az ezt engedélyező opciót. „E közösségi mobilitási jelentések célja betekintést nyújtani abba, hogy mi változott a COVID-19 elleni küzdelemre irányuló politikák nyomán. A grafikonjaink megjelenítik a földrajzi bontásban érvényesülő mobilitási tendenciákat az olyan helyszínek különféle kategóriáiban, mint a kiskereskedelem és a szabadidő, az élelmiszerek és gyógyszertárak, a parkok, a tranzitállomások, a munkahelyek, valamint a lakóépületek” – írja jelentéséről a Google, melynek legutóbbi jelentése a november 22. és január 3. közötti időszakot hasonlítja össze a 2020-as év első hónapjában mért, tehát még a pandémia előtt gyűjtött adatokkal.


Merre járnak-kelnek a romániaiak?

A Google által gyűjtött, de anonimizált adatok szerint a romániai éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és mozik látogatottsága országos viszonylatban az elemzett időszakban messze elmarad az alapként vett értékektől. Az országos és regionális szintű szigorítások okán mintegy 37 százalékkal kevesebben keresték fel az ilyen jellegű helyeket, mint 2020 januárjában. Az élelmiszerüzletekben és patikákban a referenciaértékhez képest 16 százalékkal kevesebben fordultak meg, tehát ezen helyek forgalma is jócskán elmaradt a tavalyi év elején mért értékekhez képest. A parkokban 13, a tömegközlekedési állomásokon pedig 37 százalékkal kevesebb ember fordult meg az elemzett időszakban, ami pedig a munkahelyeket illeti, átlagosan 19 százalékkal kevesebben jártak be napi rendszerességgel. Az egyetlen színtér, ahol mérsékelt, de konstans emelkedés figyelhető meg, az értelemszerűen a lakhelyhez köthető: az elemzett időszakban 4 százalékkal több romániai töltötte otthon mindennapjaikat, mint a „békeidőkben”.


Merre jöttek-mentek a Szatmár megyeiek?

A Google megyei szintre is lebontja a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A megyénkben található kiskereskedelmi és rekreációs tevékenységet folytató egységek látogatottsága 25 százalékkal volt alacsonyabb, mint a pandémia előtt, az élelmiszerüzleteket és a gyógyszertárakat pedig 11 százalékkal kevesebben keresték fel. A parkok népszerűsége viszont érdekes módon 18 százalékkal megugrott ezen időszak alatt, a tranzitállomások esetében azonban továbbra is jelentős csökkenés érhető tetten: a vonat- és buszállomásokon a referenciaértékhez képest 34 százalékos forgalomcsökkenést mért a Google. A munkahellyel kapcsolatban a grafikon jelenleg -24 százalékot tüntet fel, mely azt jelenti, hogy a referenciaként használt időszakhoz képest negyedével kevesebben jártak be rendszeresen a munkahelyükre. Ami pedig a lakóhelyet illeti, mintegy 2 százalékos növekedést érzékelt e téren az amerikai cég.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: